Een onverwachte wending voor Romano

Interview Romano, Bouwopruimer

Soms kan iets onverwachts dat op je pad komt beter zijn dat het initiële plan dat je had. Dat geldt ook voor bouwopruimer Romano (32). Hij had nooit verwacht dat hij in de bouw terecht zou komen. Maar nu hij er is beland, vraagt hij zich af of hij er ooit nog wel weg zou willen. In deze blog vertelt hij hoe hij voor Binck in de bouw kwam werken, wat hij er zo leuk aan vindt en natuurlijk wat zijn nieuwe toekomstplannen zijn.

“Ik heb heel wat verschillende opleidingen gedaan; ik ben begonnen met de koksopleiding, maar ben uiteindelijk overgestapt naar Sport & Bewegen. Door een blessure stapte ik uiteindelijk over naar Handel & Detail. Ik ben geen type wat ervan geniet om 5 dagen in de schoolbanken te zitten en voor mijn stageplek mocht ik gelukkig 4/5 dagen per week aan het werk. Ik begon in het magazijn van een feestwinkel en heb mezelf daar opgewerkt tot filiaalmanager van een locatie in het centrum van Den Haag. Het leukste aan mijn werk vond ik de uiteenlopende klandizie; iedere nationaliteit kwam wel bij ons in de winkel en ik kwam constant in contact met andere mensen. Ik heb daar in 10 jaar tijd enorm veel ervaring opgedaan met inkoop en verkoop. En toen kwam corona om de hoek kijken.”

Bouwopruimer Romano

Een nieuwe uitdaging

Het ging slecht met de feestbranche en dat was voelbaar in de winkel waar Romano werkte. Al snel besloot hij dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en nam hij ontslag. “Ik zag werken in een winkel niet meer zitten, ik wilde iets anders gaan proberen. Onze buurman raadde me aan eens te gaan kijken naar grondwerkzaamheden. Dat werd helaas lastig, want ik heb geen rijbewijs en je moet je daarvoor makkelijk kunnen vervoeren van de ene naar de andere locatie. Ik ben bij heel wat uitzendbureaus langs geweest en heb mijn cv wel honderd keer verstuurd, maar ik vond nergens een match. Of ze zochten mensen met meer ervaring, of er werden mij loze beloftes gedaan. Afspraak is bij mij afspraak, dus daar werd ik niet bepaald gelukkig van.”

Toen kwam Romano in contact met onze recruiter Adil. “Ik sprak Adil toen ik al een paar weken werkloos was. Hij hoorde waarschijnlijk de paniek in mijn stem, maar tegelijk begreep hij ook mijn verhaal en had hij door dat ik heel enthousiast en leergierig ben. Alhoewel ik hem pas aan het einde van de dag sprak, werd ik diezelfde avond nog teruggebeld dat ik de dag daarna voor Binck mocht beginnen. Dat vond ik echt fantastisch!” Romano is dan ook heel erg blij dat hij bij Binck de kans heeft gekregen om deze nieuwe uitdaging aan te gaan en geniet van zijn nieuwe werk: “Ik vind het heerlijk wat ik doe omdat ik wederom telkens met verschillende mensen in contact kom. Daarnaast vind ik het werk mega-interessant, want werken als bouwopruimer is enorm divers en er valt eigenlijk altijd nog wel iets te leren. In het begin heb ik alle informatie echt moeten opzuigen als een spons en ik leer iedere dag nog steeds iets nieuws. Dat heb ik altijd al leuk gevonden. Toen ik nog in de winkel werkte, wilde ik heel graag Spaans leren en kon ik dat doen door de klanten die in de winkel kwamen. Ik was bang dat dat nu weg zou gaan zakken, maar toevallig is mijn collega bij Binck ook Spaans. Zelfs dat kan ik dus nu nog gewoon blijven leren!”

Bouwopruimer Romano aan het werk

Stationspostgebouw - J.P. van Eesteren

De ideale werkdag

Romano geniet er dan ook volop van hoe divers zijn werkdagen zijn: “We starten altijd vroeg, om half 7 op de locatie, waar de voorman na een kop koffie uitlegt wat het probleem is en wat er moet gebeuren. Dat kan echt van alles zijn, van opruimwerk tot het wegpompen van water of dingen slopen. Na zijn uitleg gaan we aan de slag tot een uur of 9, dan hebben we pauze. Daarna gaan we weer aan de slag tot een uur of 11, want dan drinken we nog een kop koffie. Om 1 uur hebben we lunchpauze en meestal ronden we zo rond half 4 à 4 uur af. De mogelijkheid om vaste pauzes te hebben was ik vanuit de winkel helemaal niet gewend, maar we doen lichamelijk soms redelijk zwaar werk, dus het is wel nodig. De eerste paar maanden vond ik het vroege opstaan ook best wel heftig, maar na een tijdje raak je eraan gewend. Ik ga met een tevreden gevoel naar huis als we het probleem hebben kunnen oplossen en de voorman de dag erna een compliment geeft voor hoe we de klus hebben geklaard. Dan weet je waar je het voor doet.”

Teamgevoel

Dat de teamspirit hoog is bij Binck, merkte Romano direct. “Ik heb heel veel kunnen leren van mijn collega’s, zij waren vanaf het begin al heel positief. Ook wordt er echt gezorgd dat ik aan het werk kan blijven en dat ik blij ben met wat ik doe. Toen mijn fiets kapot was werd er binnen 2 dagen een nieuwe geregeld en toen er even geen werk op de bouw was, kon ik als schoonmaker op kantoor komen werken. Ook daar werd ik heel hartelijk ontvangen en kwam ik met verschillende mensen in gesprek. Ik vroeg op een gegeven aan iemand “wat doet u hier precies?”. Daarop kreeg ik als antwoord “ik ben de eigenaar”. Die zag ik niet aankomen! Mario is enorm benaderbaar en dat geldt ook voor de rest van het team. Ik ben helaas geen kantoortype, maar het lijkt me wel een hele leuke, ontspannen plek om te werken.”

De toekomst

Leergierig als Romano is, is hij nog lang niet klaar met leren: “Ik weet dat ik nog meer potentie heb en ik heb dan ook echt zin om meer te leren. Ik wil me denk ik in een specifieke tak gaan verdiepen, al weet ik nog niet precies welke. Ik had van tevoren nooit bedacht dat ik dit werk zou gaan doen en dat ik het zo leuk zou vinden. Ik ben benieuwd wat dit me nog meer voor moois zal brengen!”

Wil je ook aan de slag als bouwopruimer? Meld je aan aan via deze vacature! Of ben je op zoek naar aanpakkers zoals Romano? Neem dan een kijkje op de pagina voor opdrachtgevers in de bouw.

Terug naar magazine