“Het zit niet in mijn natuur om achterover te leunen als alles goed gaat.”

Interview Mario, Directeur Binck

De eerste blog van 2021: er is geen beter moment om niemand minder dan onze directeur Mario aan het woord te laten. Want wie kan nu beter vertellen over het ontstaan van Binck, het roerige jaar wat we net hebben afgesloten en de plannen die we voor 2021 hebben gemaakt dan degene waarmee dit avontuur ooit begonnen is? We hebben het daarom met Mario over het ondernemerschap, 2020, 2021 en natuurlijk over Binck zelf – lees je mee?

“Zeven jaar geleden heb ik Binck opgericht, eigenlijk vanuit de behoefte aan meer actie. Ik werkte bij een uitzendbureau, maar ik merkte aan alles dat ik daar mijn energie en ambitie niet kwijt kon. Dus besloot ik om het zelf te gaan doen. Ik kocht een laptop, telefoon en een auto en ik ben bouwketen binnengestapt om te vragen of zij behoefte hadden aan personeel. Dat was het begin van Binck.” Achteraf gezien staat Mario van zichzelf versteld: “Ik denk soms weleens: ‘hoe haalde je het in je hoofd om dat zo nonchalant te doen?’ Maar lef hebben was toen – en is nog steeds – heel belangrijk voor mij, daarom is het lang ook een van de kernwaarden van Binck geweest. Nog steeds vlieg ik het ondernemerschap aan met veel lef, dat zie je ook in de doelen die ik stel en de plannen die ik maak.” Mario stelt ieder jaar een jaarplan op en dat brengt vaak nogal wat ongelovige reacties met zich mee: “Iedere keer krijg ik de opmerking ‘maar dat doel gaan we toch nooit halen?’ En iedere keer lukt het,” vertelt Mario lachend. “Het zit niet in mijn natuur om achterover te leunen als alles goed gaat en alles loopt. Als kartrekker vind ik dat je vooral niet te voorzichtig moet doen, dat zou ik als teamlid ook niet motiverend vinden. Je hebt een leider nodig die op de tafel gaat staan en bij zijn team het vuur kan blijven aanwakkeren. Die leider ben ik graag.”

Mario op kantoor

Ballen hooghouden

Naast ondernemer en directeur van Binck is Mario ook echtgenoot en vader. Het hooghouden van die verschillende ballen, dat kan best uitdagend zijn. Gelukkig deinst Mario daar niet voor terug, al blijft het een leerproces: “Er is geen boek over geschreven hoe je dit het beste kan aanpakken, het blijft leren met vallen en opstaan. Ik vergelijk ondernemen weleens met topsport: het is hard werken, continu verbeteren en doelen behalen, af en toe afzien, maar ook je successen vieren. Soms vergeet ik een beetje hoe veel ik eigenlijk doe omdat het voor mij heel normaal is. Het is dan fijn om zo nu en dan met beide benen op de grond te worden gezet door iemand die je het besef geeft dat je echt veel doet. Ik sta daar zelf niet altijd bij stil, alhoewel ik met mijn team wel bewust successen vier. Ik krijg weleens advies van anderen, maar ik ben ook eigenwijs en doe dingen graag op mijn eigen manier. Vroeger had ik altijd de gouden regel dat ik iemand anders werd als ik de drempel over stapte; ging ik het kantoor binnen, dan was ik directeur, ging ik mijn huis binnen, dan was ik echtgenoot en vader. Nu heb ik die regel iets bijgesteld: in de hoofdlijn houd ik nog steeds die duidelijke scheiding aan, maar op detailniveau is er nu ook overlap. Wanneer ik mijn kids meeneem naar kantoor snapt mijn team waarom ik zo graag naar huis ga en zien mijn kinderen wat ik nu eigenlijk precies doe op mijn werk. Ik denk dat dat voor begrip zorgt. Natuurlijk kan het hectisch zijn met een gezin en een bedrijf wat je runnende houdt. Dat vereist soms dat je blijft jongleren. Gelukkig ben ik niet vies van hard werken en weet ik waar ik het voor doe. Ja, dan doe ik zeker veel, maar ik ga juist lekker op veel te doen. Ik hoor vaak om me heen dat je niet goed kan zijn in alles, maar ik geloof daar niet in. Met een goede planning en door veel tijd te investeren denk ik dat dat wel mogelijk is. Het is een kwestie van continu de goede balans vinden en ik denk dat dat me tot nu toe wel goed afgaat. Ik kan genoeg tijd met mijn gezin doorbrengen en tegelijk de ruimte hebben om nieuwe dingen te ondernemen. Ik geniet van die afwisseling en uitdaging.”

Onverwachte wending

Als er een jaar is wat uitdagingen met zich meebracht, is het 2020 wel. Ook voor Binck had de onverwachtse lockdown veel impact. Maar dat wil niet zeggen dat we het bijltje erbij neergooiden, zeker niet als het aan Mario lag: “In 2019 waren we heel hard gegroeid en daarom besloten we eind dat jaar flink te investeren; we verhuisden naar een grotere locatie, zetten reclamecampagnes op, namen extra personeel aan, realiseerden een groter wagenpark, noem het maar op. We gingen echt all-in. En toen kwam de eerste lockdown… Gelukkig zag ik al vrij snel dat vraag en aanbod op dat moment niet goed op elkaar aansloten; er kwamen veel mensen op straat te staan, maar tegelijk was er in andere branches een tekort aan personeel. Daarom hebben we de website Werken tegen Corona opgericht om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook hadden we al de ambitie om personeel in de zorg te gaan leveren en door de situatie besloten we daar onze focus op te leggen. Binnen onze andere sectoren bleven we tegelijk invullen wat er nog binnenkwam, zo hebben we verkeersregelaars kunnen leveren voor teststraten en afvalstations, waar het wél heel druk was. In zo’n situatie is het vechten of vluchten en wij zijn op zoek gegaan naar manieren om bezig te kunnen blijven. Ik hou ook niet van stilzitten en wachten, ik geloof erin dat je beter actie kan ondernemen en kan kijken wat het je oplevert. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd en niet met zijn allen afwachtend thuisgezeten.”

Mario en Denise

Dat is dan ook de reden dat Mario vol goede moed aan 2021 is begonnen. Dat doel wat hij heeft gesteld, dat gaat hij halen: “Mijn doelen zijn altijd in beton gegoten, de manier waarop we ze gaan halen is waar we ons vervolgens mee bezighouden. Daar moeten nieuwe teamleden soms nog aan wennen, want vaak zijn zij gewend dat ze hun targets tussendoor kunnen aanpassen. Ik denk liever in mogelijkheden: wat kunnen we doen om te zorgen dat we onze doelen wél kunnen halen? Hebben we niet genoeg mensen om het te realiseren? Dan nemen we die aan. Lukt het niet op de manier die we hadden bedacht? Dan vinden we een andere manier. De kracht van ergens echt in geloven, die is zó ongelofelijk sterk. Ik heb meerdere bedrijven opgericht waarbij ik er bij een aantal vanaf het begin in ging met de gedachte ‘ik weet niet of het iets gaat worden, maar we zien het wel’. Die zijn uiteindelijk niet van de grond gekomen. Je moet ergens volledig in geloven om er een succes van te maken en dat is dan ook precies waarom ik op deze manier onze doelen voor Binck stel. Ik geloof erin dat je succesvol kan worden met een klein beetje talent, een klein beetje geluk en vooral hard werken. Je moet jezelf omringen met de juiste mensen die op jouw level zitten, er echt voor gaan en vooral genieten van wat je doet, dan haal je die doelen wel.”

Plannen voor 2021

Stilzitten wordt het dus niet in 2021. Maar wat dan wel? “We hebben beleidsmatig de keuze gemaakt om meer aandacht aan de sector Zorg te gaan besteden. Die branche is nieuw voor ons en daar hebben we nog veel ruimte voor groei. Daarnaast blijven we veel communiceren met onze bestaande klanten om hun verwachtingen te polsen. De eerste lockdown zag niemand aankomen en toen was iedereen ineens slecht bereikbaar, maar je merkt nu dat iedereen wat beter weet waar ze aan toe zijn. Zelf raak ik niet snel in paniek, alhoewel ik tijdens de eerste lockdown wel wat doemscenario’s in mijn hoofd had spoken. Die angst heb ik nu niet meer en we zijn zelfs nog gegroeid afgelopen jaar. We hebben met een groter team kunnen investeren in onze relaties en in onze interne processen om die te optimaliseren. Dat gaat dit jaar hopelijk zijn vruchten afwerpen; wij zijn klaar om de drukte aan te kunnen. Wie weet wordt dat dit jaar of volgend jaar, dat zal nog even afwachten zijn.”

Let’s connect

Op de vraag waar Mario voor 2021 naar uitkijkt, kan hij een duidelijk en concreet antwoord geven: “De verbinding weer aangaan. Met onze relaties, maar vooral onderling in het team. Weer samen een feestje kunnen vieren, elkaar écht kunnen zien en spreken. De sfeer onderling is heel bepalend voor hoe wij zijn en waar wij voor staan als Binck. Wij bouwen echt als team aan onze prestaties en die successen vieren we ook samen. Ik haal graag het beste uit mijn team, of je nu bij ons op kantoor werkt of namens ons op een bouwplaats of in het verkeer aan het werk bent. Ik blijf mezelf altijd uitdagen om te kijken hoever ik kan komen met mijn denkvermogen en ambitie. Diezelfde instelling wil ik bij anderen stimuleren door ze uit te dagen en te motiveren. Of je nu verkeersregelaar, accountant, manager, receptionist, directeur of schoonmaker bent bij ons, je moet het beste uit jezelf willen halen en daar help ik hen graag bij. Die connectie, die onderlinge band en het respect naar elkaar, dat is enorm belangrijk voor ons. Natuurlijk hechten wij ook heel veel waarde aan de praktische dingen die goed geregeld moeten zijn – denk aan administratie, salaris, vervoer, noem het maar op – maar die dingen zijn voor mijn een vast gegeven. Ik denk dat vooral de band met elkaar en de onderlinge verbinding onze sleutel tot succes is. Het lijkt mij dan ook heel fijn om de draad weer op te kunnen pakken, lekker vanaf kantoor met elkaar te kunnen werken en de werkweek af te sluiten met een drankje op vrijdagmiddag. Laten we hopen dat dat snel weer kan!”

Terug naar magazine