Het inspirerende verhaal van schoonmaker Tey 'The invisible man'

Bij Binck hebben we een aantal uitblinkers werken waar we heel trots op zijn. Zo ook de 30-jarige Toufic El-Rjula, beter bekend als Tey. Als vaste schoonmaker bij ons op kantoor is hij onmisbaar, maar zelf heeft hij hele andere dromen. Toen zijn werkvisum jaren geleden niet werd verlengd en hij zijn carrière als blockchain entrepreneur tijdelijk on hold moest zetten, liet hij zich niet uit het veld slaan. Als een man van aanpakken kon hij niet stil blijven zitten en deed hij wat hij nodig vond om zijn dromen alsnog waar te kunnen maken. Hij deelt zijn inspirerende verhaal met ons.

The invisible man

“Mijn naam is Tey, maar ik sta ook bekend als The Invisible Man. Ik ben in Koeweit geboren, maar helaas is mijn bewijs van bestaan, mijn geboortecertificaat, daar vernietigd. Mede hierdoor lijkt het soms alsof ik onzichtbaar ben, een fenomeen waar ik dan ook graag over deel, onder andere tijdens TedTalks en in mijn eigen boek.” Tey heeft namelijk een bijzondere weg naar Nederland afgelegd. “Na de oorlog ben ik vanuit Koeweit eerst naar Dubai en daarna naar Nederland verhuisd. Ik heb daarvoor aan de Universiteit van Beiroet Business Economics gestudeerd en kreeg een mooie kans op een baan hier in Nederland. Helaas werd in 2014 mijn werkvisum niet verlengd, waardoor ik mijn baan kwijtraakte, ik asiel moest aanvragen en ik in een asielzoekerscentrum moest verblijven. Eigenlijk had ik terug gemoeten naar waar ik vandaan kwam, maar omdat mijn vader de Syrische nationaliteit heeft (en ik dus ook), kon ik niet terug naar Koeweit of Libanon. De grenzen waren daar namelijk gesloten voor mensen met een Syrisch paspoort vanwege de burgeroorlog. Dat terwijl ik zelf nooit een voet op Syrische bodem heb gezet… Zo ging ik van een fijn leven met een goede baan, een eigen huis, een auto, scooter en hond naar een plekje in een asielzoekerscentrum. Het was een levensveranderende ervaring.”

TEDxAmsterdam Tey

Bron: tey.amsterdam

Gelukkig heeft Tey nog wel een houvast waar hij op voort kan bouwen: zijn blockchain business. “In 2012, helemaal aan het begin van de bitcoin-ontwikkelingen, kwam ik al in aanraking met bitcoins. Ik had eerder een eigen tech bedrijf en in het asielzoekerscentrum ben ik dat idee weer gaan oppakken en uitbouwen, samen met andere asielzoekers. Werken binnen de tech werkte voor ons – mensen zonder identiteit – fantastisch. Ik raakte steeds meer betrokken en gespecialiseerd in de wereld van bitcoins en gaf workshops, trainingen en zelf keynote presentaties, waaronder voor TEDx. Het gaf me de mogelijkheid om weer carrière te maken en vanuit het asielzoekerscentrum weer naar een eigen woning te verhuizen. In december 2019 besloot ik de startup waar ik voor werkte te verlaten om carrière te maken als professioneel spreker, maar toen ontstond de pandemie en verloor ik mijn grote sprekersklussen, waardoor ik zonder werk kwam te zitten. Ik wilde in de blockchain industrie en bitcoins werkzaam blijven, maar een baan vinden binnen die industrie als Syrische man was niet bepaald makkelijk. Dus zocht ik iets waar ik wekelijks betaald kon worden, waar ik de vrijheid kreeg om te doen wat ik verder wilde doen in mijn leven en waar ik niet uren voor heen en weer hoefde te reizen. Zo ben ik uiteindelijk bij Binck terecht gekomen.”

Tey’s buurman werkte namelijk in de bouw en zag een mooie match voor zijn buurman en Binck: “In het asielzoekerscentrum werkte ik al als schoonmaker, wat ik eerder nog nooit als echte baan had gedaan. Mijn buurman zorgde ervoor dat ik bij Binck kon werken als schoonmaker voor de bouw en dat bleek een perfecte match: ik begin vroeg en ben daardoor vroeg klaar en het stoort hen niet dat ik ernaast nog aan mijn eigen bedrijf werk en met bitcoins bezig ben. Ik ben nooit goed geweest in stilzitten – ik heb mijn Master of Science behaald toen ik in het asielzoekerscentrum zat – en toen ik de keuze kreeg om thuis te gaan zitten en te leven van mijn bitcoin stash of te gaan werken en zo de basis op te bouwen van mijn eigen startup, was de keuze snel gemaakt. Natuurlijk had ik ook kunnen gaan leven van een uitkering, maar als ik alleen maar thuis zou zijn gaan zitten, was ik daar alleen maar depressief van geworden. Ik heb als ‘invisible child’ niet, zoals vele anderen, een support system van ouders en familie om op terug te vallen, dus ik ben afhankelijk van de keuzes die ik zelf maak. Ik wil graag ’s avonds mijn hoofd tevreden op het kussen kunnen leggen met mijn visie in mijn achterhoofd. Ik werk toe naar het moment waarop ik mijn schoonmaakhandschoenen voor altijd uit mag trekken en mijn eigen startup in Libanon kan opzetten.”

Tey op LinkedIn: 4 belangrijke lessen van een schoonmaker

Tey op LinkedIn: 4 belangrijke lessen van een schoonmaker

Belangrijke baan

In de tussentijd werkt Tey met heel veel plezier bij Binck. “Ik heb zelf bedrijven gehad en ik weet hoe lastig het kan zijn om mensen samen te brengen. Daar zijn ze bij Binck echt heel goed in, ze besteden aandacht aan het menselijke aspect. Iedereen heeft de vrijheid om te doen wat ze willen, binnen de kaders van het bedrijf, natuurlijk. Als ‘outsider’ heb ik eigenlijk toegang tot alles; van het kantoor van de CEO en van de planners tot de receptie en de algemene ruimten. Het werk als schoonmaker heeft me dan ook veel lessen geleerd, waar ik een uitgebreide post op LinkedIn over heb geschreven. Je hebt een belangrijke baan, want je ziet de mensen echt werken. In mijn vorige bedrijf zag ik werknemers ook tijd doorbrengen op Facebook en Instagram, maar dat zie ik nu niet. Als ik geen eigen missie en visie had gehad om voor mezelf verder te gaan, zou ik waarschijnlijk niet bij Binck weggaan. De sfeer is heel fijn, er wordt goed voor de werknemers gezorgd en je voelt je hier thuis.”

Tey’s stip op de horizon is voor hem echter zo belangrijk dat hij alles op alles zet om zijn dromen waar te kunnen maken. “Mijn visie is de reden dat ik ’s ochtends opsta. Tijdens mijn werk luister ik de hele tijd naar bitcoin podcasts en kijk ik af en toe op mijn telefoon om de huidige prijzen te checken. Mijn doel is om uiteindelijk hét top bitcoin-bedrijf in het Midden-Oosten op te zetten, niet alleen om mijn rekeningen aan het einde van de maand te kunnen betalen, maar om echt verschil te kunnen maken. Daar geeft Binck mij, met de gunstige werktijden en hun vrijheid, volledig de kans voor. Het werkt geeft me structuur, een fijn inkomen en de mogelijkheid om daarnaast aan mijn eigen dromen te werken. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Terug naar magazine