fbpx

Koken met keetdame Louise: Antilliaanse Saté ku Batata

Louise's favoriete recept is het zeer populaire Antilliaanse gerecht ‘Sate ku batata’. In eerste instantie lijkt ‘saté met friet’ misschien geen bijzonder gerecht, maar dit recept is heel anders dan de saté die we in Nederland kennen. En geloof me als je dit hebt geproefd wil je nooit meer wat anders.

Sate ku batata

Waarom heb je voor dit gerecht gekozen?
Het is best makkelijk om te maken en natuurlijk heel erg lekker. Iedereen op de Antillen kent dit gerecht en ik denk dat dit zelfs wel het populairste gerecht is.

Wat maakt het zo lekker?
De combinatie van alles bij elkaar maakt het lekker. Het vlees met de saus en de pikante uitjes mmm. Ik krijg er gelijk trek in als ik eraan denk.

Is het moeilijk?
Kijk in principe is het een makkelijk recept, want iedereen kan saté maken.  Alleen de saus maakt het lastig, omdat dit een aparte saus is waar iedereen vaak een eigen geheime recept voor heeft. De meeste mensen maken het daarom niet zelf, maar halen het af of eten het bij iemand die het lekker kan maken.

Extra speciaal dus dat jij het wel met ons wilt delen! Nou kom maar op hoe maak je het?

Sate

Saté

Ik begin het gerecht met het maken van de saté:

  1.  Als voorbereiding is het handig om de saté prikkers 10 min. in een bak met water te leggen, zodat ze niet verbranden in de oven.
  2. Daarna snij ik de kipfilet in blokjes en leg ze in een schaal.
  3. Aan de schaal voeg ik een zelfgemaakte marinade toe van 2 eetlepels olie, ½ tl paprika poeder, komijn, koriander, kerriepoeder en een snufje zout en peper toe.
  4. Hierna rijg ik de blokjes aan de saté prikkers en bak ik ze in een koekenpan.

Ingrediënten: 400 gr kipfilet | ½ tl paprika poeder | ½ tl komijn | ½ tl koriander | ½ tl kerriepoeder | peper & zout | satéprikkers

Pikante uien

Ondertussen maak ik de pikante uien:

  1. Eerst snij ik de Madam Jeanette peper en verwijder ik de zaadjes.
  2. Daarna snipper ik de knoflook en snij ik de uien in kleine stukjes.
  3. Dit meng ik allemaal door elkaar en voeg nog de azijn, ui poeder, knoflookpoeder en een snufje zout toe.
  4. tip: Het lekkerste is om de uien een paar uur van tevoren al te maken, zodat het lekker kan intrekken.

Ingrediënten: 1 Madame Jeanette peper | 2 uien | 1 el azijn |  ½ tl knoflookpoeder |  ½ tl ui poeder |  ½ tl zout

Saus

De volgende stap is het maken van de saus:

  1. De eerste stap is 100 ml water met 1 eetlepel pindakaas aan de kook brengen.
  2. Daarna meng ik er alle specerijen en de rest van de ingrediënten erdoor.
  3. Laat dit doorkoken tot alles is gemengd en de saus dik wordt.

Ingrediënten: 100 ml water | 1 el pindakaas | 1 el mosterd | 1 el suiker | 1 el Maggi | 1 tl kerriepoeder |  1 tl ui poeder | 1 tl knoflookpoeder  | ½ tl ketchup |  ½ tl steranijs poeder | ½ tl trassi

Gebakken aardappeltjes

Als laatste bak ik de aardappeltjes:

  1. Eerst schil ik de aardappelen en spoel ze af met koud water.
  2. Daarna kook ik de aardappels ongeveer 10 min. Let op dat ze niet te erg gaan kruimelen!
  3. Vervolgens snij ik ze in kleine dikke partjes.
  4. Als laatste bak ik ze in de pan tot ze lichtbruin en knapperig zijn.

Ingrediënten: 1 kg aardappelen | snufje zout

Wil je ook bij Binck werken?

Bekijk hier alle vacatures

Vacature

Terug naar magazine