Sollicitatiegesprekken vanuit huis: Mitchell geeft tips!

Als recruiter ontmoet je dagelijks veel mensen op kantoor tijdens sollicitatiegesprekken. Laat dat nou net zijn wat op dit moment even niet gaat. We vroegen onze recruiter Mitchell hoe hij dit aanpakt en welke tips hij heeft voor mensen die vanuit huis solliciteren!

Thuiswerk tips van Recruiter Mitchell

Jij werkt net als je collega’s vanuit huis. Hoe ziet jouw dag er nu uit? Mijn dag ziet er qua werkzaamheden eigenlijk hetzelfde uit. Het grootste verschil is dat we nu elke ochtend beginnen met een teamoverleg per video. Zo blijven we goed met elkaar in contact en verdelen we de taken voor de dag. Het recruiten zelf gaat gelukkig gewoon door, zeker nu we ook bezig zijn met werkentegencorona.nl merk ik dat er veel aanmeldingen zijn van mensen die toch graag aan de slag willen.

Als recruiter voer je normaal veel sollicitatiegesprekken op kantoor. Laat dat nou net zijn wat momenteel erg moeilijk gaat. Hoe werkt dat nu?

Op dit moment is het echt niet mogelijk om iemand op kantoor te ontmoeten, wat iedereen gelukkig ook wel begrijpt. Tegenwoordig kunnen we gelukkig op zoveel manieren met elkaar in contact komen, dat er altijd wel mogelijkheden zijn. Ik begin altijd met een telefoongesprek. Als er interesse is van beide kanten dan bespreken we in dat gesprek hoe we de volgende keer met beeld kunnen bellen. Of dat nou via whatsapp, skype, facetime of een ander programma is, we proberen zo creatief mogelijk te zijn.

Je moet snel kunnen schakelen met collega’s als er een aanvraag vanuit een opdrachtgever binnenkomt. Hoe doe je dat vanuit huis?

Aangezien we een team op ons kantoor in Den Haag en Amsterdam hebben die altijd al nauw samenwerken op afstand, gebruiken we de bekende kanalen, zoals bijv. ‘Teams’. Ik moet mijn directe collega’s in Amsterdam nu alleen ook (video)bellen in plaats van dat zij naast mij zitten.
Wanneer je eenmaal een geschikte kandidaat hebt gevonden dan kan er natuurlijk geen gesprek plaatsvinden op kantoor, dus dan maken we een afspraak om te videobellen. Als diegene aangenomen wordt dan versturen wij zijn contract per mail. Hij kan het contract en bijbehorende documenten vervolgens digitaal ondertekenen. Alles kan dus op afstand!

Sommige mensen hebben misschien weinig of geen ervaring met videobellen. Wat is jouw advies voor die mensen als ze een sollicitatiegesprek hebben?

Test voor het gesprek of alles goed werkt. Doet jouw geluid het en staat de microfoon aan? Het is ook handig om een koptelefoon/oordopjes in te doen. Hiermee kun je elkaar beter verstaan. Voor de mensen die het videobellen via hun telefoon moeten doen; Probeer je telefoon ergens tegen aan te zetten, zodat hij vanzelf rechtop blijft staan. Dan hoef je hem niet de hele tijd vast te houden, waardoor het al een stuk natuurlijker aanvoelt.

Verder is het altijd handig om je goed voor te bereiden op een gesprek. Bedenk alvast een aantal antwoorden op vragen die vaak worden gesteld, probeer duidelijk te spreken en neem ook de website even door. Zo laat je zien dat jij je hebt verdiept in het bedrijf, wat altijd een goed teken is. Tot slot, wees jezelf. Dat is in mijn ogen het allerbelangrijkste. Het kan best gek zijn als je voor het eerst een sollicitatiegesprek hebt via videobellen, maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer. Je probeert een goede indruk van jezelf achter te laten en dat gaat het beste als je gewoon jezelf bent.

Wat mis je momenteel het meeste nu je thuis aan het werk bent?

De gezelligheid op kantoor. Je hebt nu natuurlijk wel dagelijks contact met elkaar, maar het voelt toch niet hetzelfde. En natuurlijk mijn favoriete collega Frank.

Terug naar magazine