Ruud werkt als verzorgende én verkeersregelaar: ‘Het is vooral de combinatie van beide dingen wat het zo leuk maakt!’

Waarom kiezen als je twee banen leuk vindt? Ruud besloot om het gewoon allebei te doen en zijn werk als verzorgende niveau 3 en verkeersregelaar met elkaar te combineren. Twee functies die op het eerste oog niet direct overeenkomsten hebben, of misschien toch wel…

Hoe ben je in de zorg terecht gekomen?

Als 16-jarige ben ik in de fotografie beland. Hier heb ik jaren gewerkt als verkoopmedewerker en filiaalverantwoordelijke. Tijdens de economische crisis kwam deze branche een beetje stil te liggen en ben ik op zoek gegaan naar iets nieuws. Via kennissen ben ik toen in de zorgverlening terecht gekomen. Daar ben ik begonnen als woonzorg begeleider op een gesloten afdeling voor mensen met dementie of een somatische beperking.

Wat hield je functie als huishoudelijk begeleider in?

Eigenlijk ben je een helpende hand op de woongroep en ondersteun je met huishoudelijk taken; het klaarzetten van maaltijden, bewoners ondersteunen met eten, de was etc. Daarnaast ben je er ook voor de bewoners om even een praatje te maken en te zorgen voor een beetje gezelligheid.

Nu werk je als verzorgende niveau 3, waarom heb je ervoor gekozen om door te groeien?

Ik vond het leuk om meer te doen dan alleen mensen helpen met huishoudelijke taken en wilde mezelf verder ontwikkelen.  De opleiding tot verzorgende niveau 3 heb ik versneld in een jaar kunnen doen. Ik werkte al 32 uur in een zorginstelling en haalde hiermee natuurlijk gemakkelijk de 1600 stage-uren die verplicht zijn voor de opleiding. Als verzorgende niveau 3 ben ik meer bezig met het assisteren in de zorg. Ik help mensen met ADL zorg (algemene dagelijkse levensverrichtingen) en alles wat daarbij komt kijken, zoals uit bed komen, aan- en uitkleden, wassen of hulp bij medicatie.

Wat is er zo leuk aan het werken in de zorg?

Het is zwaar maar het geeft mij voldoening. Elke dag is anders. Er zijn dagen dat je redelijk kapot thuiskomt, maar je bent er echt voor mensen. Dat is voor mij de drijfveer.

Blijkbaar heb je toch nog genoeg energie over, want je werkt ook nog als verkeersregelaar! Iets heel anders! Vanwaar deze keus?

Ja dat is zeker een hele andere branche. Kijk in de zorg heb ik vaste uren, maar een heel flexibel rooster. Er zitten gaten in het rooster, waardoor ik soms een aantal dagen achter elkaar vrij ben. Eén of twee vrije dagen in een week is voor mij genoeg en werk ik de andere dagen liever. Vorige jaar kwam ik een advertentie van Binck tegen op Facebook over de opleiding tot verkeersregelaar. Dat leek mij wel wat. Ik reageerde erop en werd direct uitgenodigd voor een gesprek. In mei heb ik toen de opleiding gedaan en kon ik daarna gelijk aan de slag.

Ruud aan het werk als verkeersregelaar

Wat sprak je aan?

Ik ben bijna 5 jaar vrijwilliger bij de politie geweest. Dat is was heel leuk, maar als vrijwilliger ben je alleen niet bevoegd. Als verkeersregelaar kun je het verkeer stilzetten en moeten weggebruikers echt naar je luisteren en doen wat jij zegt. De weg is op dat moment van jou, en jij bent verantwoordelijk dat alles goed wordt geregeld en in goede banen blijft lopen.

Zijn er ook overeenkomsten tussen je werk als verkeersregelaar en verzorgende niveau 3?

Misschien niet direct in de werkzaamheden, maar ik heb als verkeersregelaar wel 2x EHBO toegepast. In het verkeer gebeuren wel eens ongelukken en dan is het handig dat ik vanuit mijn werk als verzorgende weet hoe ik direct kan helpen.

Verder ben ik vanuit de zorg natuurlijk gewend om mensen te helpen en kan ik goed met mensen omgaan. Ik werk nu een jaar als verkeersregelaar en heb nooit problemen gehad en ik denk dat dit voornamelijk aan jezelf ligt. Hoe jij je opstelt en met mensen omgaat. Soms beginnen weggebruikers direct te schreeuwen. Als je dan begrip toont en rustig uitlegt hoe ze bijvoorbeeld wel kunnen rijden dan is er vaak al niks meer aan de hand. Ik kan mij voorstellen dat mensen geïrriteerd zijn. Als je dan geïrriteerd terug gaat reageren schiet je daar niks mee op en gaat het van kwaad tot erger. Met een rustige benadering en goede uitleg bereik je het meest.

En als zou moet kiezen welk werk vind je dan het leukst?

Dat is lastig, want ik doe het allebei met veel plezier. Het is vooral de combinatie van beide dingen wat het zo leuk maakt. Gelukkig hoef ik dus niet te kiezen!

Wil jij ook in de zorg werken of als verkeersregelaar aan de slag?

Bekijk hier onze vacatures in de zorg en het verkeer (je kan ook gewoon één van de twee functies doen hoor ?)