Sollicitatietips - bezorg jezelf die droombaan!

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever is al onder de indruk en wil graag met jou kennismaken, om erachter te komen of jij past bij het bedrijf en of je geschikt bent voor de functie. Een goede voorbereiding is belangrijk en we steunen je graag met een aantal tips die jou helpen bij een sollicitatie. In dit artikel met sollicitatietips zorgen wij ervoor dat jij goed voorbereid bent op het gesprek.

De twee belangrijkste sollicitatietips!

Zorg dat je lekker in je vel zit en minder zenuwachtig bent

Laten we eerlijk zijn… iedereen die een sollicitatiegesprek moet doen is zenuwachtig. Dat is natuurlijk niet gek, want het is ook een belangrijk moment en je wil natuurlijk goed voor de dag komen. Wat kun jij doen om minder zenuwachtig en meer zelfverzekerd het gesprek in te gaan?

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je vlot kan praten met je gesprekspartner, omdat je al veel informatie en kennis hebt opgedaan. Daarnaast kom je natuurlijk geïnteresseerd over en dit zorgt ervoor dat je tijdens het gesprek beter op gang komt en dat jij je relaxter voelt. Denk bijvoorbeeld van te voren na wat jij graag wilt vertellen of vragen in het gesprek.

Je kunt jezelf ook afvragen; wat kan ik zelf doen om minder zenuwachtig te zijn tijdens mijn sollicitatie? Kijk ook eens in het volgende artikel voor een aantal praktische sollicitatietips.

Jij komt iets brengen, ofwel jij bent het aanbod!

In plaats van te benadrukken dat iemand jou kan helpen aan een baan is het belangrijk om je te richten op het beantwoorden van de vraag: wat kom ik brengen? Verdiep je in de vacature en zorg dat je zoveel mogelijk begrijpt van wat er in de vacature staat. Vorm dan voor jezelf een beeld van hoe jij denkt dat je deze functie/taken goed kan vervullen.

Als het jou lukt om je gesprekspartner te vertellen in hoe jij een meerwaarde kan zijn en op welke manier jij jouw baan op een goede en leuke manier zou invullen, dan helpt dit jou om jezelf op een unieke wijze te presenteren. Tijdens een sollicitatiegesprek wil de persoon tegenover jou natuurlijk een beeld van jou krijgen. Als je goed antwoord kunt geven op de eerdere vragen kom je natuurlijk goed voorbereid over en zo heb je zeker een dikke streep voor.

Tips sollicitatie – een goede voorbereiding

Tip 1: Voorbereiding van een sollicitatie
Allereerst, verdiep je in de organisatie, de baan en de persoon die je tegenover je hebt. Het komt natuurlijk goed over op je gesprekspartner als je kan meepraten over het werk wat ze doen of wat ze betekenen voor hun klanten of de maatschappij. Daarnaast helpt het je enorm om meer zelfverzekerd het sollicitatiegesprek in te gaan.

Tip 2: Neem belangrijke documenten mee naar het gesprek
Neem eventueel diploma’s of certificaten mee en een extra CV. Ook kun je natuurlijk een blaadje meenemen met vragen over het bedrijf en over de functie die je gaat bekleden. Dit laat zien dat je hebt nagedacht over je toekomstige baan en dat je echt interesse hebt in de organisatie en de functie.

Tip 3: Maak een goede eerste indruk
Een goede eerste indruk begint natuurlijk bij de juiste kleding en een verzorgd uiterlijk. Je hoeft natuurlijk niet in driedelig pak naar het sollicitatiegesprek te komen, maar trek iets aan waarvan jij denkt; hiermee oog ik professioneel en het past bij de organisatie

Tip 4: Weet wie je tegenover je hebt en maak een klik met deze persoon
Als je je goed hebt voorbereid op je sollicitatie weet je wie je tegenover je hebt. Met de informatie die je van te voren hebt opgedaan, of tijdens het gesprek opdoet, is het van belang dat je ergens de ‘’klik’’ kunt maken en dat jij en de andere persoon er beide een goed gevoel bij hebben. Zorg dan eerst voor het (kort) creëren van een band met de gesprekspartner, om het ijs te breken. Bedank hem of haar voor de tijd en uitnodiging en stel een vraag uit interesse.

Jij bent van toegevoegde waarde voor een organisatie!

Heb je hulp nodig bij het zoeken van een baan? Bekijk dan onze Binck vacatures

Of kom direct in contact met een recruiter en solliciteer direct naar een baan!

Terug naar magazine