fbpx

Wat zijn de taken en bevoegdheden van een verkeersregelaar?

Taken en bevoegdheden van een verkeersregelaar

De belangrijkste taak van een verkeersregelaar is het zorgen van een goede handhaving van de wet- en regelgeving. Maar officiële verkeersregelaars voeren meer uit tijdens de uitoefeningen van hun beroep dan alleen het handhaven van de wet- en regelgeving. Zo geven ze belangrijke opdrachten aan verschillende weggebruikers en garanderen ze de verkeersveiligheid van bestuurders, fietsers en voetgangers.

Bevoegdheden verkeersregelaar

Zodra een verkeersregelaar aan alle eisen voldoet, heeft deze alle wettelijke bevoegdheden waarmee alle verkeersdeelnemers verplicht zijn de instructies op te volgen van de verkeersregelaars. Een verkeersregelaar staat daarmee in de rangorde boven belijningen, verkeerslichten en verkeersborden. Omdat verkeerslichten meestal bij een ongeval gewoon werkzaam blijven is het belangrijk dat verkeersregelaars worden ingezet tijdens calamiteiten. De inzet van een verkeersregelaar is dan ook noodzakelijk om alle verkeersstromen in goede banen te geleiden.

Verkeersregelaar en agent

In sommige gevallen wordt ten onrechte gedacht dat een verkeersregelaar dezelfde bevoegdheden heeft als een politieagent. Iedereen is verplicht de aanwijzingen van een verkeersregelaar op te volgen, maar deze heeft niet dezelfde bevoegdheden als een politieagent. Een verkeersregelaar mag bijvoorbeeld geen boete uitschrijven. Geef je geen gehoor aan de aanwijzingen, dan kan een verkeersregelaar wel aangifte doen wegens het negeren van zijn of haar aanwijzingen. Het is mogelijk om vervolgens achteraf alsnog een boete te ontvangen.

Zijn de taken van een verkeersregelaar iets voor jou?

Wil jij graag aan de slag als verkeersregelaar en is de uitoefening van hun hoofdwerkzaamheden iets voor jou? Meld je dan nu aan voor de opleiding verkeersregelaar. Heb je nog vragen betreft het worden van een verkeersregelaar of wil je meer informatie over het regelen van het verkeer? Neem dan contact met ons op.

Terug naar magazine