fbpx

6 tips die je niet mag missen wanneer je als zzp’er wilt werken in de bouw

Werk jij als ZZP’er of wil jij gaan werken als ZZP’er? Lees dan onze handige tips die je als ZZP’er zeker niet mag missen.

Werken als zzp’er in de bouw

Er werken veel vakmannen als ZZP’er in de bouw. Tijdens de crisis was er weinig werk in de bouw. Hierdoor was het voor veel bedrijven een groot risico om vast personeel in dienst te nemen. Veel vakmannen werden ontslagen en hadden moeite met het vinden van een nieuwe baan. Starten als ZZP’er was dan vaak de enige optie, maar niet de oplossing. Door het tekort aan werk was het voor ZZP’ers lastig om nieuwe opdrachten te vinden en voldoende te verdienen.

De tijden zijn ondertussen veranderd. Er wordt veel gebouwd en bedrijven komen nu juist vaak personeel te kort. Voor ZZP’ers werkt dit in hun voordeel, omdat zij deze gaten kunnen opvullen. Veel werk, de vrijheid en het oplopende uurtarief maakt het voor veel vakmannen interessant om in de bouw te gaan werken als ZZP’er. Toch zit er ook een risico aan deze zelfstandigheid. Voordat je aan het werk gaat als ZZP’er is het daarom belangrijk dat jij je goed inleest of laat informeren.

Om je hierbij te helpen hebben we een aantal handige tips voor ZZP’ers in de bouw op een rijtje gezet:

Tips voor ZZP’ers

1

Verzekeren

Leuk die zelfstandigheid, maar betekent ook dat je voor alles zelf verantwoordelijk bent. Ook je verzekeringen dus. Dit lijken misschien hoge kosten, maar dit is iets waar je niet op moet besparen. Schade aan je bouwwerk door storm, langdurig ziek of een opdrachtgever die niet wil betalen zijn dingen waar je zeker niet vrolijk van wordt als je dit zelf moet betalen. Geen paniek je hoeft niet direct alle verzekeringen af te sluiten, maar het is toch wel handig om een aantal basisverzekeringen zoals, een aansprakelijkheidsverzekering, CAR-verzekering, arbeidsongeschikt en een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

2

Pensioen

Het opbouwen van een pensioen is iets waar je ook zelf voor moet zorgen. Voor ZZP’ers is er namelijk geen pensioenfonds (behalve voor schilders en stukadoors) en zal je zelf geld opzij moeten zetten voor later. We snappen dat je daar nu misschien nog helemaal niet mee bezig bent en je geld liever aan andere dingen uitgeeft, maar na jaren keihard werken wil je vast ook keihard genieten. Sparen dus. Dit kan op verschillende manieren: zelf sparen, lijfrente via een bank of verzekeraar of je oude pensioen voortzetten.

3

Geld sparen

Naast het sparen voor je pensioen is het handig om een deel van jouw winst opzij te zetten. Als ZZP’er moet je namelijk een aantal belastingen betalen zoals inkomstenbelasting, BTW, premiesvolksverzekeringen en zvw. Ook kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld niet direct een nieuwe opdracht kan vinden (tenzij je staat ingeschreven bij Binck natuurlijk ?), nieuw gereedschap nodig hebt of een keer op vakantie wilt.

4

Goede administratie

Je bent vast niet als ZZP’er gaan werken omdat je boekhouden zo leuk vindt, maar het is wel een belangrijk onderdeel. Niet alleen omdat het je uiteindelijk veel tijd en stress bespaart, maar omdat het verplicht is voor de belastingdienst. Zo moet je bijvoorbeeld de administratie 7 jaar schriftelijk en digitaal bewaren en zijn er een aantal vaste basisgegevens waar de administratie verplicht uit moet bestaan. Op de site van de belastingdienst kan je precies vinden waar je administratie als ZZP’er aan moet voldoen. Hier kun je ook gelijk zien welke kosten voor jou als ZZP’er aftrekbaar zijn. Dat is dan weer wel leuk.

5

Zakelijke rekening

Als je dan toch bezig bent met je administratie is het handig om gelijk een zakelijke rekening te openen. Op deze manier kun je privé en zakelijke uitgaven/inkomsten makkelijker uit elkaar houden. Daarnaast staat het ook professioneel naar opdrachtgevers toe als de naam van jouw bedrijf op de rekening staat.

6

Bemiddelingsbureaus

ZZP’ers die het lastig vinden om nieuw werk te vinden of hier niet te veel tijd aan willen besteden kunnen de hulp van een bemiddelingsbureau inschakelen. Het bemiddelingsbureau gaat dan voor jou op zoek naar een nieuwe opdracht. Dit klinkt ideaal, maar kost vaak veel geld en werkt meestal vooral in het voordeel van het bureau. Let goed op dat je dit via een betrouwbaar uitzendbureau doet, die niet alleen op jouw geld uit is maar ZZP’ers echt wil helpen bij het vinden van werk. Bij Binck kan jij je bijvoorbeeld kosteloos aanmelden als zzp’er in de bouw en gaan wij voor jou op zoek naar een opdrachtgever zonder dat jij hiervoor hoeft te betalen.

Aanmelden als ZZP’er bij Binck

Hulp nodig bij het vinden van een nieuwe opdracht? Meld je gratis aan bij Binck. Dan gaan we samen op zoek naar een nieuwe klus.

 

Aanmelden

Terug naar magazine