fbpx

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een verkeersregelaar en een verkeersbrigadier?

Het komt vaak voor dat verkeersregelaars en verkeersbrigadiers door elkaar worden gehaald. Toch zit er wel degelijk verschil tussen de twee functies. Waaraan kan je dit dan herkennen? We leggen de verschillen tussen een verkeersregelaar en een verkeersbrigadier aan je uit in deze blog.

Verschillende bevoegdheden

Verkeersregelaars en verkeersbrigadiers zijn beide verantwoordelijk voor het regelen van het verkeer, maar hebben wel andere bevoegdheden. Verkeersregelaars worden ingezet bij tijdelijke verkeersmaatregelen zoals bij wegwerkzaamheden, bouwprojecten of evenementen. Een verkeersregelaar geeft aanwijzingen aan verkeersdeelnemers en dragen ze bij aan de bereikbaarheid en veiligheid van het verkeer.

Verkeersbrigadiers worden vaak ingezet nabij scholen om kinderen veilig te laten oversteken. Dit doen ze vaak op een vast tijdstip en een vaste locatie op een school-thuis route van kinderen. Ook worden verkeersbrigadiers ingezet bij oversteekplaatsen in de buurt van sporthallen waar gymlessen worden gegeven.

Verschil verkeersbrigadier en verkeersregelaar

Vrijwillig en beroeps

Een ander groot verschil is dat verkeersbrigadiers in tegenstelling tot verkeersregelaars bijna altijd op vrijwillige basis werken. Verkeersbrigadiers krijgen dus in de meeste gevallen niet betaald voor het werk dat ze verrichten. Sinds 2009 is de functie verkeersregelaar een officieel beroep. Hiervoor werd het uitgeoefend door de politie. Een verkeersregelaar laat doormiddel van een aanstellingspas zien dat hij of zij bevoegd is om het vak uit te voeren. Een leuk weetje is dat je verkeersbrigadier al vanaf 10 jaar kunt worden. Voor een verkeersregelaar geldt een minimale leeftijd van 18 jaar.

Verschil in kleding

Er zijn duidelijke verschillen in de kleding van een verkeersregelaar en verkeersbrigadier. Een verkeersbrigadier kan je herkennen aan een feloranje jas of hesje met reflecterende strepen. Meestal draagt de verkeersbrigadier een bord waarmee wordt aangegeven als verkeer moet stoppen. De kleding die een verkeersregelaar verplicht moet dragen is een felgele jas, met aan de onderkant van de jas een oranje vlak met een reflecterend driehoek, en een felgele broek met reflectiestrepen. Verder draagt de verkeersregelaar altijd veiligheidsschoenen en is hij uitgerust met een fluitje, lamp en vaak een portofoon.

Wat zijn de overeenkomsten tussen een verkeersregelaar en een verkeersbrigadier

Wat beide functies gemeen hebben is dat het werk niet zonder een opleiding/cursus kan worden uitgevoerd en voor beide een officiële aanstelling nodig is. De cursus en opleiding van een verkeersregelaar en verkeersbrigadier bestaan allebei uit een theoretisch en praktisch deel.

Zowel een verkeersregelaar als een verkeersbrigadier is geen opsporingsambtenaar en daarom zijn beide niet bevoegd om boetes uit te mogen schrijven. Dit neemt niet weg dat de instructies van een verkeersregelaar en verkeersbrigadier altijd opgevolgd moeten worden door weggebruikers. Worden de tekens genegeerd kan er aangifte worden gedaan bij de politie. Als een verkeersregelaar aangifte wil doen heeft de verkeersregelaar of verkeersbrigadier deze gegevens nodig: een verklaring en tenminste één getuigenverklaring, kenteken, merk, type, kleur van het voertuig, signalementen van de bestuurder, dag, datum en tijdstip van het gedrag, nadere beschrijving van de gebeurtenis en de rijrichting van de bestuurder.

Terug naar magazine