fbpx

Wat betekenen de meest voorkomende signalen van een verkeersregelaar?

Blog: We leggen je uit wanneer je moet stoppen, doorrijden of minder gas geven

Verkeersregelaars regelen dat het verkeer in goede banen wordt geleid en zorgen voor de veiligheid van weggebruikers. Een verkeersregelaar kan je herkennen aan de felgele jas, met aan de onderkant een oranje vlak met hierop een reflecterende driehoek. Heel duidelijk dus om een verkeersregelaar te herkennen, maar nog belangrijker is het opvolgen van de signalen die hij of zij afgeeft. Voor de meeste weggebruikers is het duidelijk wanneer je wel of niet mag passeren, maar wat betekenen de andere signalen eigenlijk?

Je bent als weggebruiker verplicht om de aanwijzingen van een verkeersregelaar op te volgen. Als je dit niet doet kan de verkeersregelaar aangifte doen wegens het negeren van zijn teken. Als weggebruiker is het dus noodzakelijk om alle signalen van verkeersregelaars te herkennen zodat er geen onveilige situaties ontstaan. Verkeersregelaars hebben 3 belangrijke basissignalen die worden gebruikt:

Stopteken verkeersregelaar

Stopteken verkeersregelaar

Het eerste signaal is het algemene stopteken, dit kan je herkennen aan de verkeersregelaar die zijn rechterhand in de lucht houdt en met zijn linker hand jou kant op wijst. Als je aan komt rijden en je ziet de handpalm van de verkeersregelaar moet je altijd stoppen. Hier zijn geen uitzonderingen voor, bij dit signaal ben je altijd verplicht om je voertuig tot stilstand te brengen.

Oprijteken verkeersregelaar

Oprijteken verkeersregelaar

Het tweede signaal is het oprijteken, dit betekent dat je jou weg mag vervolgen. Het signaal kan je herkennen aan de verkeersregelaar die je met de rechterhand aanwijst en vervolgens zijn rechterhand naar zich toe trekt. Met de linkerhand wordt de rijrichting aangegeven. De verkeersregelaar zal een paar stappen opzij doen zodat jij zonder gevaar kan passeren.

Vermindering snelheid teken verkeersregelaar

Vermindering snelheid

Het laatste standaard signaal dat wordt gebruikt door een verkeersregelaar is de vermindering snelheid. Dit signaal spreekt voor zich en geeft aan dat je de snelheid moet verlagen als je de verkeersregelaar tegemoet komt rijden. Dit signaal herken je aan de verkeersregelaar die je met zijn linkerhand aanwijst en zijn rechterhand omhoog en omlaag beweegt.

Dezelfde signalen voor elke verkeersregelaar

Het is belangrijk dat verkeersregelaars dezelfde signalen gebruiken, zo blijft het voor iedereen overzichtelijk en duidelijk welke instructies ze moeten volgen bij de aanwijzingen die worden gegeven. Tijdens de verkeersregelaars opleiding worden deze signalen uitgebreid besproken en geoefend. Als de signalen tijdens het praktijkexamen niet goed worden uitgevoerd  is de kans aanwezig dat een kandidaat niet slaagt.

Wil jij garant staan voor de veiligheid in het verkeer en ben jij benieuwd of je deze signalen snel onder de knie kan krijgen? Meld je dan aan via de vacature opleiding tot verkeersregelaar en kom erachter tijdens de opleiding!

Terug naar magazine